Kiváló alkalom adódott a napokban, hogy most elkészült adatbázis “tudását” teszteljük.

Kijöttek a 2015. évi PISA eredmények, amik nagy port kavartak a hazai sajtóban és szerintem a szülők között is.

Kijöttek a PISA-eredmények: rosszabb, mint valaha

PISA-teszt: romlott a magyar diákok teljesítménye

Megvizsgáltuk a hazai FIT felmérés eredményeit is, hogy az elmúlt években milyen változás történt. Az ország összes iskoláját figyelembe vettük, megnéztük a 6. és a 8. osztály által készített felmérések eredményeit is és kerestük az összefüggést.

A számokból látszik, hogy az országos átlagok csak kis mértékben változtak. Néhány pont eltérés van, de nagyon kicsi az elmozdulás. Példaként megmutatjuk a matematika felmérés eredmények eloszlását a 8. évfolyamosok között:

uj-matematika-8-2012-2015
A grafikon vízszintes tengelyén az iskolák elért pontszámai vannak, a függőleges tengelyen pedig az iskolák száma.

Illetve ugyanígy a 8. évfolyamosok között a szövegértésben:

uj-szovegertes-8-2012-2015

A grafikon azt mutatja, hogy hány iskola ért el hasonló pontszámot. Az országos teljesítményt mutatja az iskoláknál, ahol egy talán egy kis eltérés mutatkozik pozitív irányba, de nincs szignifikáns eltérés.

Mivel nemrég vezették be új nemzeti alaptantervet, így ennek az eredményei még talán nem látszanak, de akár már látszódhatnának is.
A grafikonokat megnézve az eredmények eloszlása nem igazán változik, az arányok maradtak ugyanazok, tehát a rosszabbul teljesítők és a jobbak aránya maradt és sajnos nem tolódott el a jobb teljesítmény irányába.

Szerintem ami nagy probléma, hogy – a mi adatbázisunkat nézve csak – nem történik előrelépés a teljesítményben. Pedig ebben azért 3-4 év távolságában sokat lehetne tenni.

A mai gyerekek egyre gyorsabbak, egyre több információt szívnak magukba, ezt ki kellene használni az oktatás terén is. Ehhez viszont a tanároknak is követni kell a megváltozott körülményeket. Szükséges hozzá, hogy a tanárok is kreatívan álljanak a feladathoz, ehhez kiegyensúlyozott légkörre, megfelelő társadalmi, fizetésbeli és szülői elismerésre van szükség.

Reklámok