3 éves lett a legjobbiskola.hu

2020.01.03.

Sziasztok!

Három évvel ezelőtt 2017. január 3-án indult útjára a legjobbiskola.hu weboldal. Alapítónkkal, Palotás Ádámmal egy kis időutazásra invitálunk Titeket!

Kezdetek

2016-ot írunk. Az abban az évben a családdal olyan dologba kellett belefognunk, amiben még semmi gyakorlatunk nem volt. Iskolába fog menni első gyermekünk, hogyan fogjunk hozzá?

Mi kell az iskolakezdéshez, hol kell jelentkezünk, jó lesz-e neki az az iskola és hová fognak az ovis társak járni? Ezernyi kérdés merült fel bennünk. Elkezdtünk kérdezősködni az óvodában, a szomszédoktól, az ismerősöktől.

Kihasználtuk az Internet adta lehetőségeket, utánanéztünk a körzetes iskolánknak és megnéztük a környék többi iskoláját is. Vártunk, hogy mikor fogja kiírni az iskola, mikor lesz nyílt nap, amikor meg lehet ismerkedni az iskolával és a leendő elsős tanító nénivel esetleg bácsival.

Informatikus iskolát keres

Akkoriban jelentős időt töltöttem több milliárd adat elemzésével és feldolgozásával, így egyértelmű volt, hogy az iskolakeresésben is érdemes ezt felhasználni.

Fogtam hát az Excel táblázatot és elkezdtem szisztematikusan kigyűjteni a kerület iskoláit. Felírni a nyílt napok időpontjait, melyik iskolában milyen specialitások vannak.

Közben jártunk a szülői tájékoztatókra egyik iskolából a másikra és kezdtünk beleszédülni.

Az akkor már jó néhány éve működő kompetenciamérés, így ennek az eredményeit is be tudtak kerülni abba a bizonyos Excel táblázatba. De vajon elegek a számok ahhoz, hogy lehessen dönteni? A választ mindenki tudja: nem, közel sem elegendő.

Mutassuk meg a többi szülőnek is!

Felmerült az ötlet, hogy mi lenne, ha a kompetenciamérés eredményeit országos szinten jól átlátható formában megmutatnánk a hozzánk hasonló cipőben járó szülőknek.

Az ötletet bemutattam munkahelyemen, ahol szerencsére támogatták a friss ötletek bemutatását és megvalósítását. Sok kérdés merült fel a bemutatás után, de látszott, hogy érdekes a téma, mert senki sem aludt el rajta! :)

Az ötletet megvalósítás követte. Először egy gyorsan elkészíthető WordPress oldal formájában. Hobbinak indult a projekt, így különösebb technikai háttér nélkül. A létrehozásban segítségemre voltak gyakorló és volt tanárok, pszichológusok, akikkel ki tudtuk dolgozni az első eredményeket.

A legjobbiskola.hu első logója egy krétás doboz fényképéből készült, sokszínű és változatos, mint a gyerekek:

Fordulat

Már az első évben százezres látogatót vonzott az oldal, így dönteni kellett hogyan tovább! A komolyabb fejlesztésbe kezdtünk. Teljesen átalakítottuk a weboldal tartalmát, jelentősen megnöveltük az információk mennyiségét és a megjelenítést is.

Elkészítettük az első rangsorokat az általános iskolákról, figyelve, hogy ne csak a legjobbak jelenlenek meg, hanem teljes képet mutassunk egyszerre több ezer iskola eredményét megmutatva. Megkeressük minden évben azokat az iskolákat, akik a legtöbbet fejlődtek az elmúlt években és megmutatjuk azokat az iskolákat is, ahol folyamatosan stabil és jó az eredmény.

Ekkor már 8 állandó és ideiglenes csapataggal dolgoztunk.

Középiskolába megyünk

Elérkezett az idő az egyik csapattagunknál, hogy a gyermekénél gimnáziumot válasszanak. Így bekerültek már az érettségi eredmények is grafikonos formában megjelenítve.

Innen már csak egy lépés volt, hogy egy olyan összeállítást készítsünk nektek, ami a gimnáziumok, szakközépiskolák eredményeit mutatja be egy középiskolai rangsorban. Fontos szempont volt itt is, hogy ne csak a legjobbakra fókuszáljunk, hanem mutassuk meg az összes iskola eredményét a gimnáziumok mellett a szakmai képzést is nyújtó iskolákat is figyelembe véve.

Annak is tudunk segíteni, aki már tudja, hogy melyik tantárgyban jó és mit szeretne továbbtanulni, nekik alakítottuk ki teljesen egyedi érettségi tantárgy alapú rangsorunkat és keresőnket!

9 év érettségi eredményei és 7 év kompetenciamérés eredményei alapján mutatjuk be nektek az iskolákat. Rangsorainknál pedig 5 egymást követő év eredményei alapján számítjuk ki rangsorainkat.

Jelenleg már 1.000.000-nál is több oktatási információval dolgozunk. Az elmúlt évben pedig több millió oldalunkat látogattátok meg.

Ne csak a játszótéren szerezz információt!

Az idei tanévben szeretnénk elérni, hogy a tornateremtől a büféig és a nyelvtanulástól az iskolai közösségig mindent megtudjatok az iskolákról!

Ehhez a Ti segítségetekre is szükség van! Ismeritek már az óvodátokat, iskolátokat? Legyetek akkor az idegenvezetői! Regisztráljátok magatokat, keressétek meg saját iskolátokat, óvodátokat értékeld őket és válaszoljatok kérdéseinkre! A válaszaitok mellett pedig folyamatosan egyre több intézménynél a intézmények is megadhatják a legfontosabb információkat, keressétek ezeket is és használjátok az összehasonlítás funkciót, mint egy webshopos vásárlásnál!

Remélem, továbbra is velünk lesztek és segíthetünk megtalálni számokokra a Legjobb Iskolát!

Palotás Ádám, alapító

 

Még több hasznos információ

Friss és érdekes információkért kövessetek minket a Facebook oldalunkon és az Instagramon!

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés