Milyen az óvoda és az iskola az Egyesült Államokban?

2020.01.27.

Gombos Edina 2015-ben költözött ki az Egyesült Államokba férjével és két gyermekével.

"ITT VAN AMERIKA! Élet az USA-ban" youtube csatornájukon most betekintést nyújtanak az ottani oktatási rendszerbe. Ezek azok, amiket ők tapasztalnak. A szokások, a környezet és a hozzáállás is más lehet az államok más területén. Sok a különbség, a környék is jól szituált, de van néhány olyan dolog, ami itthon is könnyedén átvehető és segítség mind a szülők, mind a diákok számára.

Az alsósoknak és a felsősöknek külön iskola van. Tanítás náluk is 8 órakor kezdődik, mint itthon. 
Az iskolában szigorúak a biztonsági előírások. A szülők nem vihetik be a gyerekeket az iskolába, hanem csak kiteszik a bejáratnál és bekísérik őket. Sokan hozzák autóval a gyereküket, így a folyamatos kocsisorból kerülnek átadásra a gyerekek. Az óvodában papírt iratnak alá a szülővel, hogy átadásra került a gyermek, amelyet elhozatalkor is alá kell írni.

Akik messzebb laknak, azoknak érkezik iskolabusz, amely a gyűjtőpontokon veszi fel a gyerekeket. Év elején kell jelezni, hogy kérnek-e buszos szállítást.
Már az óvodásoknak is van "házi feladatos" mappája. A szülők minden héten megkapják a múlt heti anyagokat, hogy mivel foglalkoztak, miket rajzoltak, készítettek. Iskola előkészítési is folyik, már írást is gyakorolnak és a számolást is 20-ig.

Tanulási beosztást kapnak már óvodába, ebből tudják a szülők, hogy milyen programok lesznek abban a hónapban, mire kell készülni. Ez nagy segítség lehet tervezni és tudják követni az óvodai programokat.

Az óvoda 5 éves kortól kötelező. A fél napos ingyenes, de egy teljes napos ott tartozkodás körülbelül $1000, azaz 300.000 Ft havonta.

Elementary school-ban délután 2-kor ér véget a tanulás. Lehet kérni napközit, de az már pénzbe kerül, itt megcsinálják a házi feladatot, sportolnak és kézműveskednek. Edina kihangsúlyozza, hogy ezek állami intézmények.

iskolák közelében villogó táblák jelzik, hogy lassíts és láthatósági mellényes emberek segítik a közlekedést. Elhozatalkor ismét a kocsi sorba kell állni, ki kell tenni a gyermek nevét a szélvédőre és mire odaér az autó, addigra kihozzák a gyereket. 
Az iskola nem átjáróház így, nem lehet ellenőrizetlenül ki-be járkálni. Ha be kell menni találkozóra, akkor előre egyeztetett időpontban tudnak a szülőről, igazolvánnyal engedik be.

A körzetes iskolából mindig jó hangulatban érkezik. Évente 4-szer kapnak visszajelzést. Jutalmazzák őket oklevéllel, iskolai kulaccsal. A motiválás a legfontosabb.
Az órákat az osztályfőnök tartja, de minden nap van egy plusz óra, amit más tanító tart. Sakkozás, kutyás oktatás, tudományos kísérletek, olvasás, számítógépes ismeretek és még sok minden más...

Az iskolában is kapnak havonta egy naptárat, hogy milyen találkozók vannak, mire lehet bemenni az iskolába. Iskolai üzenő füzet van, amit az iskola ad, ebbe kerülnek, hogy mi történik a gyermekkel. Minden napot alá kell írni, hogy tudják a szülő elolvasta mi történt a gyerekkel.

A házi feladatos mappát hétfőn megkapják és csak pénteken kell vissza vinni. Maga tudja beosztani, hogy mikor csinálja meg a házit.
Első osztály óta tanul kötelező idegen nyelvet. A külföldieknek van angol felzárkóztató program és türelmi idő.
Alsósoknak van "egyenruha", amit az üzletekben meg lehet venni. Iskola elvárás van, hogy milyen legyen a ruha formája és színe.

Az iskolai lövöldözések miatt hetente van tréning, hogy tudják hogyan kell vészhelyzetben cselekedni és önvédelmet is tanulnak.

Óvodából havonta hírlevél érkezik, hogy mivel foglalkoznak, kik a születésnaposok, milyen szavakat tanulnak. Ugyanígy az iskolában is van, onnan hetente érkezik levél, hogy mi történt az előző héten és mi lesz a heti program. Kiemelik a hónap legjobb tanulóit.

Kapnak számítógépen feladatokat, amiket otthon is meg tudnak csinálni. Az eredményét látják a tanárok és tudják követni a munkáit.

A multikulturális közegben nyitottságra, toleranciára és rugalmasságra nevelik őket. Minden második évben új tanárt kapnak és más osztályba is kerül, új gyerekekkel ismerkednek meg. Nem félnek az új dolgoktól és nincs stressz e miatt.

Minden tavasszal vannak a többnapos tesztek. Az tanulók mellett az iskolák is osztályozódnak, hiszen ők adják a tudást. Ha valaki jó iskolát keres, akkor a pontok segítenek a jó iskola kiválasztásában. Ők először megkeresték a legjobb iskolát és utána úgy kerestek otthont, hogy körzetileg oda tartozzanak.

Minden reggel a terem ajtajában valamilyen köszöntéssel engedi be a tanító a gyerekeket.

Ünneplős tanévzáró nincs, inkább együtt fagyiznak, beszélgetnek a tanárok a szülőkkel.

 

Még több hasznos információ

Friss és érdekes információkért kövessetek minket a Facebook oldalunkon és az Instagramon!

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés