Barion Pixel

Veszprémi általános iskola nyerte az idei Szabó Szabolcs vándorkupát

2023.03.14.

Visszatért Veszprémbe a Szabó Szabolcs Komplex Természettudományos Vándorkupa, miután a Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola csapata diadalmaskodott a verseny idei kiírásában, amelyet a Pápai Református Kollégium Gimnáziumában rendeztek meg március 10-11-én, 14 csapat részvételével. Az első helyezéssel nem csupán a jövő évi rendezés jogát szerezték meg a győztesek, hanem egy emlékezetesnek ígérkező tanulmányi kiránduláson is részt vehetnek.

Mivel tavaly a Pápai Észkerék Egyesületé lett a vándorkupa, ezért ebben az évben Pápa, az ottani református kollégium gimnáziuma adott otthont a természettudományos versenynek. Ezt alapvetően olyan, 7-8. osztályos általános iskolásokból álló csapatoknak rendezik meg évente, amelyek a nagyobb, nagyvárosi, „versenyzős” oktatási intézmények helyett kisebb, vidéki iskolákból toborozzák a tagjaikat. Az idei versenyre a két házigazda csapat mellett Balatonlelléről, Hódmezővásárhelyről, Kőszegről, Nagykanizsáról, Nagyváradról, Siófokról, Soltvadkertről, Székesfehérvárról, Pestszentlőrincről, Szolnokról, Tátról, és Veszprémből érkeztek diákok.

A döntő mezőnyének kiválasztása – immár hagyományosan – egy előzetesen elkészítendő és elküldendő feladat alapján zajlott. Ezúttal egy rövid videófilmet kellett forgatniuk a mindennapi életben olyan tárgyakról, amelyek jellemzően előfordulnak a repülőtereken és/vagy repülőgépeken. Utána kellett nézniük a tárgyak valószínűsíthető életútjának, és az életciklusuk alatti, környezetre gyakorolt hatásukat is meg kellett vizsgálniuk. A legjobb alkotások igen érdekesen és sokszínűen mutatták be a bőröndök, csomagolóanyagok, üzemanyagok, a repülőgépen felszolgált ételek és italok, vagy a repülőgéptest életciklusát.

Magán a versenyen komplex természettudományos, azaz a kémia, fizika, biológia és földrajz világát ötvöző kihívásokkal kellett megküzdeniük, volt írásbeli forduló, illetve több fejtörő, ügyességi és kreatív feladatokat is teljesítettek. A vándorkupát végül a Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola Tóth Rebeka, Varga Dóra Boglárka, Fujt Levente és Kósa Kristóf alkotta csapata nyerte, akiket Nagyné Czaun Marianna és Zsámár Gyöngyi készített fel a versenyre. Azon túl, hogy egy évig őrizhetik a kupát, egy emlékezetesnek ígérkező tanulmányi kiránduláson is részt vehetnek, továbbá a győzelemmel a következő évi rendezés jogát is megszerezték a településüknek. Így a 2024-es megmérettetésnek ismét Veszprém ad otthont azok után, hogy a város 2019-ben már volt házigazda, ráadásul a győztes csapat két nyolcadikos tagja – akik jövőre már kilencedikes gimnazisták lesznek – aktív szerepet kap a verseny előkészítésében, a feladatsorok kidolgozásában, majd a zsűrizésben is.

„Nagyon jó volt látni a lelkes diákokat, akik az előzetes feladat során és a versenyen is nagyszerű munkát végeztek” – fogalmazott Ferenczi Alpár, a házigazda Pápai Református Kollégium Gimnáziuma igazgató-helyettese, fizikaszakos tanára, aki két okból is fontosnak tartotta a megmérettetést. Az egyik, hogy találkozási lehetőséget teremtett a Kárpát-medence különböző területeiről érkező diákoknak és tanároknak, a másik pedig, hogy ráirányította a figyelmet a kreativitásra és a természettudományokra. Hasonló véleményen volt Holtzer Péter, a vándorkupát szervező Szabó Szabolcs Alapítvány elnöke, aki leszögezte: „a Szabó Szabolcs Komplex Természettudományos Vándorkupa ebben az évben is azt az örömöt és izgalmat hozta el, amelyért megrendezzük. Sok olyan tanuló érkezett, akik nem járnak minden nap tanulmányi versenyekre, és szerzett olyan benyomásokat, amelyeket talán nem is minden megmérettetésen kapnak meg”.

A vándorkupa idei kiírásának megrendezését támogatták: Pápai Asztalos Kft, Császár Autószervíz Kft, Autó-Nexus Kft, Bonafarm Mezőgazdaság, Pápai Hús Kft, Hotel Villa Classica, Pápai Észkerék Egyesület, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Pápa Város Önkormányzata.

Az Sz2A-ról

A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Közhasznú Alapítvány a tudományos oktatás fényes múltjára büszke, jelenéért aggódó és jövőjéért tenni akaró platformként kívánja szolgálni pedagógusok, pedagógushallgatók, diákok, szülők, szimpatizánsok, és a szakembereket munkaadóként foglalkoztató szervezetek építő együttműködését. A szervezet a természettudományos tanárutánpótlás hiányára keresi a megoldásokat annak érdekében, hogy 10-15 év múlva is legyen, aki természettudományokra tanítja a gyerekeket, fenntartva és folytatva a természettudományos oktatási értéklánc hosszú hagyományait. Ennek jegyében élesztette újjá névadója, a fiatalon elhunyt kitűnő kémiatanár, Szabó Szabolcs kezdeményezését, a vidéki iskolákra fókuszáló, kísérleti bemutató foglalkozásokat tartó, utazó Kémia MobilLabort. Szintén ebben a szellemben segíti a természettudományokat oktatók napi munkáját a tanmenethez kapcsolódó, sematizált, könnyen kereshető videót, feladatlapot, animációt és más gyűjteményt tartalmazó honlapcsaláddal, a Tansegéd.hu-val.

 

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés