Barion Pixel

10 fejlesztő játék, aminek feltétlenül helye van a gyerekszobában

2022.06.27.

A kicsi gyerekek a játékon keresztül ismerik meg a világot, szereznek tudást és tapasztalatot önmagukról és a környezetükről is. Ezért nagyon fontos, hogy a gyerekszoba polcain olyan kreatív játékok sorakozzanak, amik segítenek a pici életkorának megfelelő készségek elsajátításában. A gondosan megválasztott fejlesztő játékok gyerekeknek nyújtott előnyei között ugyanis a finommotorikától a problémamegoldó készségek fejlesztéséig mindent megtalálunk, amire az apróságoknak szüksége lehet.

Egy játék webáruház oldalán böngészve a fejlesztő gyerekjátékok egész garmadájával találkozhatunk, de egy kis körültekintéssel könnyen kiválaszthatjuk azt a néhány darabot, amikkel a fejlesztő játékok kínálta jótékony hatásokat lefedhetjük.

Összegyűjtöttük azt a 10 legfontosabb játéktípust, amivel garantáltan játék lesz a tanulás!

Építőjátékok

Színes hengerek, kockák, hasábok, vagy LEGO, dominó, jenga: az építő jellegű játékok fejlesztik az ügyességet, megtanítják a kicsiket felismerni a térbeli viszonyokat, és a logikai képességre is jó hatást gyakorolnak.

Babák és bábok

A klasszikus babákkal vagy plüssmacikkal való játék a képzelőerő mellett fejleszti a gyerekek nyelvi- és kommunikációs készségét, illetve a szociális érzékenységét is. A történetszövést és a beleélő képesség fejlesztését megspékelhetjük ujj- és kesztyűbábokkal is.

Mesék

Már egészen néhány hónapos koruktól érdemes mesélni a babáknak, hiszen a mese hallgatása is fejleszti a beszédkészségüket. A mesekönyvek lapozgatása, a színes képek nézegetése, a közös történetfűzés pedig fejleszti a kreativitást, a memóriát, növeli a koncentrációs készséget, és alapvetően elengedhetetlen a kicsik értelmi és érzelmi fejlődéséhez. Ha a történéseket gesztikulációval és hanghatásokkal is kísérjük, a nonverbális kommunikáció fő eszközeivel is megismertetjük őket.

Rajzeszközök

Elsősorban a mozgáskoordinációra van pozitív hatással a ceruzák, festékek, papírok és színezőkönyvek használata, de a rajzolás mint alkotó tevékenység a vizuális érzékelést és a kreativitást is fejleszti. Az anyagok, színek és formák felismerése után a kicsik fokozatosan eljutnak a tudatos alkotásig, ahol már az utánzás mellett a fantáziának is jelentős szerep jut.

Memóriakártyák

Színek, geometriai alakzatok, kisállatok, mesefigurák: a memóriakártyák között is mindenki megtalálhatja a gyerekek életkorának és érdeklődési körének megfelelő tematikájút. Egy-két “paklival” mindenképpen érdemes felszerelkeznünk, hiszen ezek a játékok – nem meglepő módon – a rövidtávú memória kialakulását támogatják.

Guruló játékok

A madzagra kötött guruló vagy tolható játékok fejlesztik a ritmusérzéket, hiszen a kicsiknek össze kell hangolniuk a saját járásukat a tárgy mozgásával. A madzag nélkül, kézzel tologatható guruló játékoknak is megvan a maga haszna: az ujjak izmait és finommotorikát erősíthetjük velük.

Társasjáték

A társasozás olyan strukturált szociális tevékenység, ami a gyerekek számos fontos készségét fejleszti. A közös játékkal gyakorolják a közösségi élethez nélkülözhetetlen szociális készségeket, fejlődik a kreativitásuk és a stratégiai gondolkodásuk, valamint megtanulnak előre tervezni. Nem utolsósorban pedig a társasjátékok az egész család számára minőségi időtöltést kínálnak, legyen szó akár kooperatív, akár egyéni győzelemre sarkalló változataikról.

Labda

A labdával való játék a finommotorikától az egyensúlyérzéken át a türelem fejlesztéséig lehet segítségünkre attól függően, hogy milyen típusú tevékenységet vagy gyakorlatsort végzünk vele. Ez az egyszerű eszköz a legkisebbeket fejlesztő gurítástól a családi kosármeccsig bármilyen szórakoztató játék alapja lehet!

Gyurma

A rajzolós-színezős kreatív tevékenység tökéletes párja a gyurmázás, hiszen amellett, hogy megismerkedhetünk a színekkel és a formákkal, valamint a kreativitásunk is szabadon szárnyalhat, a térbeli látásmódot is fejleszthetjük vele.

Homokozó szett

Akár saját kertben, erkélyen, akár a közösségi játszótéren található homokozóban, de mindenképpen érdemes egy izgalmasabb anyaggal kibővíteni a gyurmázás közben megszeretett alkotást. A homokozás érdekessége, hogy a vízzel egy másik elem is bekerül a folyamatba, ezáltal a formázás mellett a helyes arányok és mennyiségek kikísérletezését is megtapasztaljuk. A finommotorika mellett a logikai készségeket és a kreativitást is fejleszti, ha pedig többen vesznek részt az építésben, a szociális kapcsolatok terén is értékes tapasztalatokat szerezhet a gyerkőc.

képek: canva.com

 

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés