Barion Pixel

Tévhitek a gyerekeknek szóló programozó kurzusokról

2022.08.30.

A technológia megállíthatatlanul fejlődik, a digitális világ és ezek eszközei pedig mindennapi életünk elválaszthatatlan részei lettek. Ez a trend a jövőben várhatóan csak erősödni fog. Nem véletlen tehát, hogy ennyire nagy a kereslet a különböző IT-s szakemberekre hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt. Ezzel párhuzamosan megnőtt a különböző programozó kurzusok száma is. Ez a szakma évek óta a legjobban fizetett állások között van és úgy tűnik, hogy ez így is marad. Amikor gyermeked jövőbeli pályaválasztásáról tanakodtok, ezt mindenképp érdemes figyelembe venni. De nem kell rögtön az egyetemi továbbtanulásig menni. A gyermekeket nehéz megvédeni a digitális világ veszélyeitől, ezért érdemes megtanítani őket az online tér magabiztos és biztonságos használatára, például egy kifejezetten nekik szóló tanfolyam keretein belül. A gyerekeknek szóló informatikai és programozó kurzus egy megosztó téma, amelyről számos tévhit kering a szülők körében. Alábbi cikkünkben ezekkel számolunk le.

A gyerekek túl fiatalok egy programozó kurzus elvégzéséhez

Sokszor halljuk, hogy a programozó kurzus felnőtteknek való, és a gyerekek korukból adódóan nem értik, hogy miről szól a tananyag. Ennek épp az ellenkezője igaz, a digitális írástudás elsajátítását a nyelvtanuláshoz hasonlóan érdemes minél korábban elkezdeni. Léteznek már kifejezetten a gyerekek számára megalkotott programozó kurzusok, ahol speciális módszerekkel a kisebbek igényeire szabva oktatnak gyakorlott szakemberek.  

Egy ilyen alapozó programozó kurzust már első osztályos kisdiákok is elkezdhetnek az iskolai tanév második felében.

A programozás elsajátításához különleges képességekre van szükség

Az is gyakori tévhit, hogy egy programozó kurzuson való részvételhez valamilyen speciális előzetes tudásra, vagy különleges képességre van szükség. A valóságban a gyerekeknek nincs szükségük semmilyen előképzettségre vagy tudásra ahhoz, hogy egy alapvető informatikai készségeket oktató kurzust elkezdjenek. Az akár több szemeszter hosszúságú programozó kurzusokon a gyerekek érdekes és vizuális módszerrekkel sajátíthatják el a digitális írástudás és a programozás alapjait. Egy-egy témakör teljesítése után beiratkozhatnak új témákat feldolgozó más kurzusokra is, így lépésről-lépésre mélyíthetik el tudásukat és építhetik sikeres jövőjüket a digitális világban.

A programozó kurzus túlságosan leterheli a gyerekeket iskola mellett

Előfordul, hogy a szülők attól tartanak, hogy a programozó kurzus túlságosan leterheli gyermeküket, ezért ódzkodnak attól, hogy beirassák őket. Ezek a szülők bizonyára még nem tudják, hogy a gyerekeknek szóló kurzusok intenzitása úgy lett kialakítva, hogy azt szabadidejük egy részében, nehézségek nélkül teljesíthessék. Jó hír, hogy lehetőség van online kurzusokon való részvételre is, így a gyermek bármikor, az otthon kényelméből tanulhat, megspórolva az utazási időt az oktatási intézménybe.

A programozó kurzus elköteleződést jelent a programozói szakma irányába

Sokan gondolják azt, hogy a gyerekeknek szóló programozó kurzus csak azoknak hasznos, akik már biztosan tudják, hogy programozói irányba fognak továbbtanulni és ezt képzelik el 

jövőbeli karrierjükként. Ez így nem igaz. A programozói kurzusok elvégzése számos olyan készséget és hasznos tudást ad a gyerekek kezébe, amelyeket más területen is hasznosítani tudnak. A digitális térben való magabiztos viselkedés, az analitikus és logikus gondolkodás, a kreativitás, a precizitás, a hatékony problémamegoldás és a csapatban való feladatmegoldás csak néhány azok közül az értékes készségek közül, amelyeket gyermeked hasznosítani tud majd a jövőben karrierje irányától függetlenül. 

Végszó

Előfordul, hogy a gyerekeknek szóló programozó kurzus ellenkezést vált ki a szülőkből. Azt gondoljuk, hogy ez főleg azok miatt a köztudatban keringő tévhitek miatt van, amelyeket fentebb felsoroltunk és remélhetőleg eloszlattunk benned is. 

A programozó kurzus nem más, mint a 21. századi képességek fejlesztése a gyermekekben, amelynek az élet számtalan területén hasznát vehetik majd. Ha érdekel a lehetőség, de még nem vagy biztos benne, hogy gyermeked szeretne elköteleződni egy teljes iskolai félévre,  akkor is van megoldás. Gyermeked akár pár hetes workshopokon is részt vehet, vagy egy egyhetes szünidei tábor alkalmával is belekóstolhat játékos módon a digitális írástudás és a programozás alapjaiba, és eldöntheti, hogy szeretne-e mélyebben foglalkozni a témával.

Képek forrása: Envato Elements

 

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés