Barion Pixel

Kreatív játékok – Hogyan segítik a gyermek iskolai teljesítményét?

2023.11.14.

A kreatív játék olyan tevékenység, amelyben a gyerek saját elképzeléseit, fantáziáját és érdeklődését használja fel, hogy létrehozzon valami újat vagy másképpen játsszon a meglévő dolgokkal. Legyen szó egyéni vagy csoportos játékról, millió féle formát ölthet, a rajzolástól, a festésen és az építésen át, egészen a zenélésig, de lehet akár mesélés, szerepjáték vagy találmányok készítése is.

Azonban a kreatív játékok számos előnnyel járnak a gyerek iskolai teljesítményére nézve is. De hogyan és milyen tulajdonságokra hatnak? Nézzük!

Koncentráció

A játék során a gyerek megjegyzi a szabályokat, a részleteket, a lépéseket, a karaktereket, a történeteket, miközben folyamatosan figyel és alkalmazkodik a változó körülményekhez. Ennek köszönhetően a kreatív játék javítja a gyerek memóriájátfigyelmét és koncentrációját, amelyek elengedhetetlenek a tanuláshoz.

Problémamegoldás

kreatív játékok fejlesztik a gyerek logikus gondolkodásátproblémamegoldó képességét és kritikus gondolkodását is, amelyek fontosak a matematikához, a természettudományokhoz és más tantárgyakhoz is. A játék során a gyerek kísérletezik, hipotéziseket állít fel, ok-okozati összefüggéseket keres, alternatív megoldásokat talál, érvel és értékel.

Nyelvtanulás

Számos olyan kreatív játék létezik, amely folyamán a gyerek beszél, hallgat, olvas, ír, mesél, magyaráz, kérdez, válaszol, vitatkozik, és a meggyőzést gyakorolja. Ennek köszönhetően ezek a játékok erősíti a gyerek kommunikációs készségétszókincsét és nyelvtudását, amelyek szükségesek az írásbeli és szóbeli kifejezéshez, az olvasáshoz és az értelmezéshez.

Motiváció

A kreatív játékok növelik a gyerek önbecsülésétmotivációját és tanulási kedvét. Ezek mind nagyban befolyásolják a tanulási eredményeket és a viselkedést, hiszen a gyerek büszke lehet a saját alkotásaira, örömet lel a felfedezésben, kihívásokat vállal, célokat tűz ki, elismerést kap, ami által az önbizalma is megnő.

Fotó: canva.com

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés