Barion Pixel

Továbbra is rendkívül népszerű a webfejlesztés az iskolások körében

2020.11.15.

Az egész világot sújtó informatikus illetve azon belül programozó szakember hiány ráirányította a figyelmet a továbbképzésekre és Magyarországon is egyre több lehetőség van arra, hogy aki eziránt a terület iránt érdeklődik, többfajta lehetőséget találjon az elsajátítására.

Némi késéssel, de a hazai általános- és középiskolák is reagáltak az igényekre és elkezdték beemelni oktatási programjukba a különböző típusú programozó oktatásokat. Az iskolai oktatást ugyanakkkor nagy mértékben hátráltatja a szakember hiány. Nehéz olyan szakembert találni, aki a tanár végzettség mellett a programozásban is naprakész ismeretekkel rendelkezik. Ez a szakma pedig olyan sebességgel fejlődik, hogy már az 5 évvel ezelőtti ismeretek is bizonyos területeken elavultnak számítanak.

A pandémia időszaka még nagyobb figyelmet fordít az online világra. Egyrészről megnő az e-kereskedelem jelentősége és még nagyobb igény lesz az erre szakosodott fejlesztőkre, másrészt az iskola bezárások és elbocsátások miatt egyre többen használják az online kommunikációs és oktatási platformokat.

Nézzük meg kicsit közelebből, hogy ha valaki a webes programozás iránt érdeklődik, akkor milyen lehetőségei vannak.

Mielőtt nagyon belemélyednénk, fontos tisztázni, hogy a webes programozókat webfejlesztőknek nevezik, ami nem összetévesztendő a webdesignerrel. A webdesigner a webes felületek pl. weboldalak megjelenéséért felelős, míg a webfejlesztő pedig a működésért. A webdesigner tervezi meg a weboldal szerkezetét, színeit, arculatát, formáját. A webfejlesztő pedig ebből a design tervből egy működőképest weboldalt programoz.

A webdesigner szakma inkább a művészetekhez van közel, mivel színhasználatot, tipográfiát, webes elrendezések ismeretét igényli, a webfejlesztő pedig elsősorban különböző programozási nyelvekben járatos.

Milyen típusú webfejlesztők vannak?

A webfejlesztőket alapvetően három csoportba soroljuk:

A frontend fejlesztő felelős a weboldal azon részeinek elkészítéséért, amelyet a felhasználók látnak, a backend fejlesztő pedig elsősorban a szerver oldali adatbázissal kapcsolatos működésért felel. A fullstack fejlesztő pedig mindkét területet, a frontend-et és a back-end-et is ismeri.

Milyen lehetőségek vannak iskolán kívül a webfejlesztés elsajátítására?

Az alábbiakban megpróbáljuk összeszedni, hogy ha valaki a webfejlesztés iránt érdeklődik, akkor hol és milyen formában tudja képezni magát:

Programozás oktató könyvek – talán nem meglepő, hogy különösen az internettel kapcsolatos ismeretek elsajátítására az oktató könyv vásárlás, mint lehetőség erőteljesen háttérbe szorult. Ez köszönhető többek között annak, hogy az ismeretek túl gyorsan avulnak el ahhoz, hogy érdemes legyen könyvet írni róluk, másrészt a weben sokkal könnyebb írásos anyag, oktató szoftver vagy videók formájában átadni ezt a tudást.

Ha valaki mégis inkább a könyveket preferálja, akkor a nagyobb hazai online könyváruházakban megtalálja a programozással kapcsolatos friss kiadványokat. Vásárlás előtt érdemes tájékozódni arról, hogy mikori a kiadvány, az előbb említett gyors elavulás miatt.

Youtube csatornák – némi keresgéléssel jó pár olyan oktató Youtube csatornájára lelni, akik komplett sorozatokon keresztül adják át egy adott programozási nyelv tudnivalóit az érdeklődőnek.

Ezek az oktató anyagok általában ingyenesek és hatalmas előnyük, hogy mindenki a saját tempójában tudja végig nézni őket és egy adott rész megismétlése sem okoz problémát. A videó ráadásul bármikor megállítható és rögtön ki lehet próbálni élesben a hallottakat.

Online tanfolyamok – online tanfolyamokból talán a legnagyobb a választék a weben. Kisebb oktató cégektől a legnépszerűbb egyetemekig számtalan intézmény kínál programozási tanfolyamokat, amelyek többsége fizetős, de több ingyenest is találni némi keresgélés után.

A hazai programozó fórumokon, Facebook csoportokban pillanatok alatt sok hasznos információt találni azzal kapcsolatban, hogy kinek milyen tapasztalatai voltak egy adott oktatási intézménnyel illetve azon belül tanfolyammal kapcsolatban. Ezek alapján már nem lesz nehéz az ideálisat kiválasztani közülük.

Szponzorált cikk

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés