Barion Pixel

10 tipp a projekt alapú oktatás elkezdéséhez

2021.03.19.

Projektszemlélet bevezetése

Mostanában sokszor hallhattuk a projektoktatás fontosságát, hiszen mind a szakképzések kimeneti követelményeit tekintve, mind a megújuló érettségi követelmények szempontjából, fontos szerepe van a projektszemléletnek. A projektben történő problémamegoldás ugyanis nem csak az együttműködést, kritikus gondolkodást és érvelést segíti elő, hanem a tapasztalatra épülő, gyakorlatias feladatok során, maradandóbb, mélyebb tudást képesek elsajátítani a diákok, mint a hagyományos módszerek esetében. Fontos megemlíteni, hogy az élmény alapú tanítási módszertanok segítségével, növelhető a diákok motiváltsága és kíváncsisága a tananyag iránt. Az érdeklődés fenntartása különös jelentőséggel bír a jelenlegi helyzetben, ahol a távoktatás intézménye miatt, meglehetősen komplex feladat hárult az oktatókra a diákok motiválásának szempontjából is. Az új feltételeknek való megfelelés és a tananyaggal való haladás mellett ugyanis, nem egyszerű olyan feladatokkal, eszközökkel előrukkolni, amelyek képesek fokozni a tanulás és tanítás élményét. A következőkben bemutatjuk, miként emelheti a tanulási élményt a DreamShaper projekt alapú eszköze.

10 hasznos tipp a projektoktatáshoz

Az alábbi tippek segíthetnek abban, miként lehet a gyakorlatban alkalmazni az aktív és élmény alapú projektoktatási módszereket.

1.    A tanár a diákokkal közösen határozza meg a kiindulókérdést, feladatot, amelyről a projekt során tanulni fognak.

2.    Ötleteket ajánlj a diákok számára, illetve meghallgatja, beépíti a diákok ötleteit.

3.    Folyamatosan nyomon követi a projektet és ha megakadni látszik a folyamat segít, tanácsot ad.

4.    Visszajelzésekkel, új irányok ajánlásával segíti a diákok folyamatos tanulását, fejlődését.

5.    Lehetőséget teremt a projekt során egyéni és csoportos feladatok iránti felelősségvállalásra.

6.    Segíti a diákokat az időmenedzsmentben, a projekt ütemtervének kialakításával, határidők betartatásával.

7.    Koordinálja az értékelést és az egyének önértékelését.

8.  Középiskolában érdemes a kiselőadások, versenyfelkészülések során elkezdeni, ezen felül kisebb tananyagrészek feldolgozása szempontjából is hatékony lehet, bármely természettudományi, vagy humán tárgyak esetében. 

9.   Szakképzések tekintetében logikus lehet a gyakorlati problémák és kihívások megoldása projekt alapon – ezt duális képzéseknél, szakmai gyakorlatoknál is érdemes kipróbálni.

10. Több tantárgy keresztfunkcionális oktatása egy bizonyos témát vagy korszakot megjelölve például egy novella elemzése irodalmi és történelmi szempontból remek projektfeladat lehet. 

A keretek és folyamatok megtervezése, a projektek, ötletek megalkotása azonban vitathatatlanul időigényes, alapos munkát, hosszas előkészületeket igényel. A következőkben megismerheted, miként képes tehermentesíteni a tanárokat a DreamShaper eszköze a projektoktatás bevezetése során.

Miként könnyíti meg a DreamShaper a projektoktatást?

√   A DreamShaper előre kidolgozott lépéssorozata segíti a tanárokat a kiindulókérdés megfogalmazásában, a kutatás lépéseinek megtervezésében.

√   Az eszköz lehetővé teszi a projektek folyamatos nyomon követését, sőt, minden egyes szinthez külön visszajelzést és értékelést tud biztosítani az oktató a diákok számára. 

√   Az ütemterv könnyedén alakítható, hiszen a tanár kiválaszthatja mely szinteket szeretné megjeleníteni a diákoknak, illetve minden egyes szinthez külön határidőt tud megadni, ami segíti a diákokat a tervezésben. 

√   Az oktatók minden szinthez tölthetnek fel kiegészítőanyagokat, videókat, fájlokat, szószedetet, hogy elősegítsék a diákok gördülékeny előrehaladását. 

√     Utókövethető a diákok csoporton belüli egyéni teljesítménye.

√    Minden egyes projekt az önismereti szinttel zárul, ahol a diákoknak a saját munkájukra, befektetett energiájukra kell reflektálniuk, így átgondolják, hogy a tapasztalataikból tanulva, mit csinálnának másképp, ha újból elkészíthetnék a projektet. 

√   A diákok válaszaiból az eszköz automatikusan generál egy projektportfóliót. Ez az exportálható tartalom hasznos a diákok későbbi vizsgafelkészülésére, azonban referencia projektmunkának is kiváló lehet.
 

Érdekel, hogyan működik a platform?

Add meg nekünk az elérhetőséged és felvesszük veled a kapcsolatot!

 

Partneri együttműködés

 

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés