Barion Pixel

A munka jövője: mire készüljön a jelen diákja?

2021.07.19.

A tanulás ma már nem áll meg az iskolapadban. A munka világába kilépve folyamatosan kell frissíteni az ismereteket annyi új technológia érkezik napról-napra. Az iskolapadban szerzett tudás sokszor már a tanulás időpontjában idejétmúlt lehet és nem csak a lexikális tudásra gondolunk, hanem a tanulási és feladatvégzési módszerekre is.

HR szakértőnk, Dévényi Flóra vendégcikke ebbe ad betekintés, hogy fog alakulni a munka jövője.

A munka jövője: hogyan vehetjük fel a harcot a kompetencia és munkaerőhiánnyal a munkavégzés formáinak, keretrendszereinek átrajzolásával?

A jövő elkezdődött: mind a munkát adó szervezetek, mind pedig a munkájukat kínálók számára. Szándékosan nem munkavállalókat írtam. Mert egyre inkább terjednek, nem csak a munkavégzés helyében, idejében, hanem a munkavégzési, foglalkoztatási típusokban a munkavállalói státusztól eltérő megoldások. 

Az Ipar 4.0. és a Covid kombinált hatásának következtében a digitalizációs folyamatok felgyorsultak. A távoli, illetve hibrid munkavégzési formák utat törtek maguknak. A munkavégzés, együttműködés módjai drasztikusan változnak, a folyamatok átrendeződnek, változnak a felhasználói, fogyasztói, ügyfélszokások, igények. 

Fontos mindig észben tartani, hogy a digitalizáció nem lehet önmagáért való, a rendszereket, folyamatokat emberek fogják működtetni, használni, és a digitális transzformációt is emberek fogják irányítani, végrehajtani. Éppen ezért kiemelten kell fókuszálni a megváltozott körülmények támasztotta igényekre a kompetenciák területén.

Milyen trendek figyelhetők meg a munka világában?

Egyre többen térnek át a projektmunkavégzés valamilyen formájára, nem köteleződnek el egy szervezet mellett, egyengetik a saját útjukat.

Nyilván ez rizikóval is jár, így inkább azok választják, akik nagyfokú önállósággal, vállalkozószellemmel rendelkeznek, nem riasztják el a kihívások, rizikók.

Egyre több az iskolapadból frissen kikerült "pályakezdő" által alapított cég

 

Egyre több az öntudatos munkavállaló az idősebb generációkban is

 

A munkaerőpiacra, ügyfélpiacra, fogyasztói piacra folyamatosan érkező generációknak már nem felel meg a régi hozzáállás, értékrend, elavult vezetési stílus. De a haladó szemléletű, értékes tudással, innovációra, megújulásra képes idősebb generációknak sem. És az emberek figyelnek. Figyelik a cégeket, munkáltatókat, leinformálják őket, mi a valóság. Nem elég a kommunikáció, a színes-szagos közösségi média és egyéb kampányok, események.

Cikk folytatását a devenyiflora.com oldalon találjátok meg!

 

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés