Barion Pixel

3 ok, amiért már megéri nyugdíjbiztosítást kötnöd

2023.04.17.

Napjainkban egyre égetőbb kérdést jelent az időskori anyagi helyzetünk stabilitásának megteremtése, ebben pedig egy jól megválasztott nyugdíjbiztosítás megkötése óriási segítséget adhat. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai, illetve a szakértők elemzései egyaránt a társadalombiztosítási rendszerünk hanyatlását jelzik előre. Az egészségügyi ellátás mellett ez a nyugdíjakat is érinti, mégpedig a felosztó-kirovó struktúrának köszönhetően. A nyugellátás finanszírozása ugyanis a mindenkori aktív dolgozók által befizetett járulékokból és adótételekből történik. Ez a felállás azonban hosszú távon fenntarthatatlan, ennek legfőbb oka a korfa elöregedésében keresendő. Utóbbi azt eredményezi, hogy egyre kevesebb befizetőnek kell finanszíroznia az évről évre mind nagyobb kiadást jelentő nyugdíjkifizetéseket, ám ez csak egy határig lehetséges.

A korhatár kitolásával, az elvont járulékok mértékének emelésével és bizonyos gazdaságélénkítő mechanizmusokkal ugyan a helyzet ideig-óráig kozmetikázható, de a következő évtizedekben ez egy nagyon komoly problémát jelent majd. Ennek kivédése pedig a mi feladatunk, méghozzá a megfelelő öngondoskodási forma megválasztásával. A nyugdíjbiztosítás előnyei mellett ugyanakkor azt is érdemes górcső alá venni, milyen feltételekkel érhetjük el a legkedvezőbb eredményeket. Tudniillik az időskori anyagi biztonságunk megteremtése csak egy kellő megfontolással megválasztott konstrukció segítségével valósítható meg.

Mik a nyugdíjbiztosítás legfontosabb jellemzői?

Amikor megtakarítási formát keresünk, mindig a saját elvárásaink és céljaink alapján kell döntenünk. Kiváltképp igaz ez, ha nagy távlatokban gondolkozunk és kötött célú megoldás mellett határozunk. Jelenleg három olyan opció áll a rendelkezésünkre, amik után adójóváírás keretében állami támogatás érhető el. A nyugdíj-előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztár mellett azonban a nyugdíjbiztosítás a legnépszerűbb lehetőség, méghozzá jó okkal. Ez a módozat ugyanis amellett, hogy segít megteremteni az időskori anyagi helyzetünk alapjait, egy kockázatviselési szolgáltatást is tartalmaz. Ez utóbbinak köszönhetően pedig a kifizetés nem csak a korhatár elérésekor, hanem haláleset bekövetkeztekor, vagy rokkantság esetén is megtörténik. Ráadásul különféle kiegészítő szolgáltatások igénybevételével a fedezeti kör még tovább bővíthető. Ez a konstrukció tehát több szempontból is stabil hátteret biztosít, ennek köszönhetően pedig nagyon sok esetben a lehető legelőnyösebb döntésnek tekinthető.

A nyugdíjbiztosítás előnyei

Annak érdekében, hogy a választott megtakarítási formával célt érjünk, tökéletesen tisztában kell lennünk annak minden tulajdonságával. Ez a konstrukció megannyi pozitívummal bír, melyek közül a legjelentősebb kétségkívül a adójóváírás, ami évente akár 130 ezer forint pluszt is jelenthet. Ez azonban önmagában még nem tenné kiemelkedővé a többi módozat közül. Ugyanakkor az már meghatározó, hogy ez az egyetlen olyan megoldás, amire nincs hatással a későbbiekben várható korhatáremelés. Ez azt jelenti, hogy a kifizetések a szerződéskötéskor hatályos nyugdíjkorhatárhoz rögzítettek, ez pedig gyaníthatóan óriási segítséget jelent majd, hiszen szinte biztosra vehető, miszerint a jelenleg érvényben lévő 65 év nem sokáig lesz már fenntartható. Emellett a nyugdíjbiztosítás előnyei közül feltétlen említést érdemel, hogy 10 év után teljesen adómentessé válik megtakarításunk, ami ráadásul az államtól teljesen független. Jól látszik tehát, miszerint ez a konstrukció számtalan kiváló jellemzővel rendelkezik, ám ahhoz, hogy nagy távlatokban maximálisan elégedettek lehessünk, több szempontot is egyidejűleg kell vizsgálnunk, mielőtt döntenénk.

Nyugdíjbiztosítás kötés - ezeket a tényezőket kell vizsgálni

Elhatározásunk kellő körültekintést igényel, ugyanis az elérhető eredményekre nagyon sok faktor hatással van. Tudniillik a nyugdíjbiztosítás előnyei mellett kalkulálni kell a hosszú távú elköteleződéssel is, különös tekintettel a rendszerességre. Emellett az is kardinális kérdés, milyen kockázattűrő képességgel rendelkezünk. A garantált hozamú módozatok ugyan gyakorlatilag rizikómentesek, ám ennek fejében jellemzően az elérhető kamat is alacsony. Ezzel szemben a befektetési egységhez kötött változatok remek hozamokkal kecsegtetnek, ám kockázatosabbak és a sikerhez némi pénzügyi ismeretre is szükség van. Ugyancsak vizsgálni kell a futamidő hosszát, illetve a rendszeres havi befizetések mértékét. Bizonyos esetekben ugyanis előnyösebb lehet egy más típusú előtakarékossági forma. Ugyanakkor még számtalan olyan apró tényezőt is figyelembe kell venni, amire laikusként talán nem is gondolnánk. Ez rengeteg utánajárást igényel és kellő tapasztalat hiányában még így is kérdéses lehet a végkimenetel. Ezért aztán a legbölcsebb, amit tehetünk, hogy egy független pénzügyi tanácsadó segítségével hozzuk meg ezt a döntést. Így garantáltan teljes körű tájékoztatást kapunk nem csupán a nyugdíjbiztosítás előnyei kapcsán, de az esetleges hátulütők tekintetében is.

 

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés