Barion Pixel

A sakk jóval több mint játék

2023.01.10.

A sakk világszemléletű stratégiai játék, amelyhez 64 négyzetes sakktáblát használnak, 8x8-as ráccsal. A játéknak számos előnye van felnőttek és gyermekek számára egyaránt. A kognitív agyi képességek, például a problémamegoldás, a kreativitás, a stratégiák, a mintafelismerés és a memorizálási képességek fejlesztése és javítása áll ezen előnyök nagy részének a középpontjában. Ezenkívül elősegíti a jó sportszerűséget és az önbizalmat, miközben talán növeli az IQ-értékeket. A sakkot naponta játsszák, és sokféle kultúrából származó és hátterű résztvevőt hoz össze.

A sakk növeli a racionális gondolkodás képességét

A sakk javítja a logikai és az ésszerű gondolkodási folyamatokat. A játék megnyerésének nagyobb esélye érdekében a játékosoknak „a táblán túl” kell gondolkodniuk. Ez a fajta logikus érvelés elősegíti a csodálkozás érzését és a világ iránti érdeklődést, ami mindenkinek, különösen a gyerekeknek kiváló.

Növeli az önbizalmat

Amikor a játékos részt vesz egy ilyen kihívásokkal teli játszmában, a sakkozás erősíti a mentális erőt az önértékelést és az önbizalom érzését kelti. Ezek a képességek a gyerekek, a tizenévesek és a felnőttek javát szolgálja, mivel javítja az önértékelést, amely kulcsfontosságú a mindennapi életben.

Megtanítja, hogyan maradjon nyugodt „nyomás alatt”

Ha kihívó sakkjátszmát játszunk, amikor mindent beleadunk, az időnk fogy, és még mindig tanácsos meghoznunk a lényeges döntéseket, hogy bizonyítsuk a stratégiánkat. Viselkedjünk ilyenkor higgadtan és koncentráljunk arra, hogy az agyunk a legmagasabb potenciálon dolgozzon. Életünk során kötelezettségeink, elvárások, interjúk és megoldandó feladatok mind ott lesznek. Fontos, hogy megőrizzük higgadtságunkat és önbizalmunkat, hogy a legjobb tudásunk szerint cselekedjünk, akárcsak a sakkjátszmában.

A sakk javítja az agyműködést

Az agy edzésével gyorsabbá és robusztusabbá válik, hasonlóan az izomhoz. Német kutatások szerint az intenzív sakkozás egyidejűleg aktiválja az agy bal és jobb féltekét. Ez fantasztikusan alkalmas arra, hogy gyermekekben és felnőttekben ne csak a matematikai jártasságot és a tudományos érvelést (a bal agyfélteke szabályozza), hanem a képzeletet és a kreativitást (amelyet a jobb agyfélteke irányít) is fejleszthessen.

Emelkedhet az IQ-szintünk

A sakk olyan tevékenység, amelyet az intelligens emberek játszanak! A játék korai megjelenése drámaian megnövelte a gyermekek IQ-ját. A kutatók úgy vélik, hogy kapcsolat van a sakk tehetség és az IQ között.

A sakk olyan légkört teremt, ahol a játékosnak muszáj felkészülnie a diadalra vagy a kudarcra, bármi következzen be előbb. Ez a képesség hordozható és hasznos az életben, különösen a munkaerőpiacon a pályakezdő fiatalok számára.

Javítja a problémamegoldó képességeket

A sakk különféle készségeket igényel, például érvelést, elemzést és problémamegoldást. Ez egy játék, amely gondolkodásra, feldolgozásra, tervezésre és cselekvésre szólít fel. A sakkban elért siker titka a koncentráció és a figyelem. Elengedhetetlen, hogy a játék minden apró nézőpontjára nagy figyelmet fordítsunk. Gyerekek és felnőttek sajátíthatják el ezt a tehetséget a sakkjátékon keresztül, ami hihetetlenül hasznos a játékmenetben és a valós körülmények között is.

Fejleszti a térbeli készségeket

Térbeli képességeknek nevezzük azt, ha egy tárgyat a térben „látunk”, a rögzített helyén képzeljük el, majd megváltoztatjuk a képet. A sakkozóknak képesnek kell lenniük tíz lépés mélységében a változatok kiszámítására és értékelésére. Ez tehát döntő jelentőségű.

A sakkozó gyerekek és felnőttek fejleszthetik ezt a tehetséget, és különösen a nők profitálhatnak ebből, mert a legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a férfiak képzettebbek ezen a területen, mint a nők.

Ha a fentiek nem győzték meg arról, hogy a sakk rendkívül sokoldalú sport és játék, akkor nézzen körül a hazai internetes boltokban, ahol fából, fémből és üvegből készült termékeket vásárolhat meg. A különlegességek közé tartozik a 37 darabos Sommelier borkiegészítő- és sakk-készlet, amely már 8 ezer forintért beszerezhető.

 

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés