Barion Pixel

Megújuló érettségi követelmények: projekt alapú feladatok is várhatóak a 2023/2024-es tavaszi érettségin

2021.02.18.

A hagyományos feladatok mellett olyan kihívások szerepelnek az új vizsgakövetelményben, amelyek a diákok kreativitására, problémamegoldására épülnek, így jelentős szerepet kapnak majd a projektfeladatok, bizonyos vizsgatárgyak pedig ennek megfelelően lesznek strukturálva. Az új szabályok a 2023/24-es tanévben lépnek majd érvénybe. A részletes követelményeket a minisztérium oldalán, illetve az Oktatási Hivatal honlapján lesznek elérhetőek tavasszal.

Az oktatási módszerek megújítása már régóta foglalkoztatja a pedagógusokat, azonban a kimeneti vizsgakövetelmények struktúrájába nehezen lehetett beilleszteni új pedagógiai módszertanokat, mint például a projekt alapú oktatást. Az elmúlt időszak kezdeményezései - a szakképzések ágazati alapvizsgájához szükséges projektportfólió, vagy a projektfeladatok megjelenése az érettségi vizsgán - mind-mind lehetővé teszik a tanítási és tanulási módszerek megreformálását. Érdemes minél előbb megismertetni a diákokkal a projektszemlélet alapelveit, hiszen régóta érvényben lévő oktatási módszerek változtatásáról, az oktatási kultúra innoválásáról fog szólni az elkövetkezendő időszak. Az új gyakorlatok megértésére, beépülésére és készség szintű használatára pedig elegendő időt kell biztosítani a mind a tanárok, mind a diákok számára.

Projektszemlélet megértése és bevezetése a DreamShaper-rel

A DreamShaper keretrendszere az előre definiált feladatoknak köszönhetően, segíti a tanárokat a projekt alapú oktatási módszerek bevezetésében. Legyen szó egy tantárgyra épülő, interdiszciplináris, vagy tantárgyakon túl mutató projektekről, a keretrendszer segítségével lépésről lépésre képesek lesznek a diákok a megszokott tanári segítség mellett, önállóan dolgozni és haladni a kijelölt projekteken, elsajátítva ezzel apránként a projekt alapú gondolkodás esszenciáját.

Ismerd meg a DreamShapert korábbi cikkünkből. Vagy akár a projekt modulját részletesen.

Érdekel, hogyan működik a platform?

Add meg nekünk az elérhetőséged és felvesszük veled a kapcsolatot!

Partneri együttműködés

 

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés