Barion Pixel

Miért szeretik a gyerekek a trambulinokat?

2023.04.17.

A kerti trambulinok már a legtöbb kisgyermekes család kertjében helyet kapnak, annak ellenére, hogy még sokan mindig csak egy játékeszköznek tekintik ezeket az eszközöket. Pedig a trambulin sokkal több ennél, hiszen megfelelően használva rengeteget segíthet a gyermek fejlődésében. Mutatjuk a részleteket!

Az utóbbi években elszaporodtak a kerti trambulinok a kisgyermekes családok udvarán. Aki csak teheti, beszerez egy ilyet gyermekének, hiszen a játékidő így kifejezetten aktívvá tehető. A gyerekek többsége imádja az ugrálást, a súlytalanság pillanatnyi állapotát, ám a trambulinok használata a játékélmény mellett sokkal több előnyt tartogat. Nem véletlen, hogy a kerti trambulinok a gardenway.hu kínálatában is favoritnak számítanak.

Trambulin belső hálóval, fotó: gardenway.hu

A trambulinok előnyei

A kerti trambulinok nem csak megvalósítják a legtöbb gyermek számára hatalmas örömet jelentő ugrálási lehetőséget, ám mindezt biztonságos formában teszik meg. A védőháló, amely minden modellnek része, hosszas tesztelés végén érte el azt a formáját és magasságát, amellyel maximális biztonságot kölcsönözhet a kicsik részére. Természetesen az ugrálásban benne van egy kis kockázat, ám a védőháló a legnagyobb problémát, a leesést szinte minden esetben megelőzi. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az ugrándozás fejleszti a kicsik mozgását, abból egyértelműen kiderül, hogy ahogy egyre több gyakorlatot szereznek a trambulin használatában, úgy válik ez a játékforma egyre biztonságosabbá.

A trambulin emellett motiválja a gyermekeket, hogy elhagyják a házat, és ne csak a számítógép vagy az okostelefon előtt görnyedjenek. Ez hatalmas szó, éppen ezért tartják ezt a játék egyik legnagyobb előnyének. A szabad levegőn végzett testmozgás nem csak a fejlődést, az izmok erősödését és az egyensúlyérzék javulását eredményezi, hanem a későbbi alvást is megkönnyíti, hiszen az ugrálástól elfáradt gyermek könnyebben álomba szenderül, a pihenése pedig tartalmasabb lesz.

Kis kerti trambulin, fotó: gardenway.hu

Mire figyeljünk a választásnál?

A trambulin használata a legtöbb gyártó szerint négyéves kor felett ajánlott. Ha ezt elérte a gyermekünk, akkor a választásnál csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő magassághoz és súlyhoz igazítsuk az eszköz méretét. Értelemszerűen kisebb gyermeknek elég egy mini trambulin, amolyan tanulódarab, míg egy tinédzsernek már komolyabb strapabírósággal rendelkező modellre lesz szüksége. Ami a biztonságot illeti, erre is figyelni kell: hiába stabil az eszköz kialakítása, hiába a védőháló, ha a trambulin felállításánál nem ügyelnek a megfelelő elhelyezésre. Sose rakjuk a trambulint olyan helyre, ahol egy nagyobb ugrással beverheti a fejét a gyermek, de úgy se helyezzük el az eszközt, hogy az első nagyobb szél elvihesse, arrébb tehesse azt. Ha ezekre az alapvető dolgokra odafigyelünk, nem lehet baj a trambulin használatából, sőt csakis előnyök származnak majd ebből a mozgásformából.

A kerti trambulinok tehát megunhatatlan játékformát jelentenek kis és nagy gyermek számára egyaránt, a használat közben pedig egyszerre fejlődik a gyerekek fizikai állapota, egyensúlyérzéke, közvetve pedig jobbá válhat az iskolai teljesítményük, illetve a sikeres trükkök megtanulásának köszönhetően javulhat az önbizalmuk is.

 

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés