Barion Pixel

Hogyan gyakoroljunk otthon, rendszeresen sportoló gyermekünkkel?

2023.05.30.

Valószínűleg senki nem kételkedik abban, hogy a sport fontos része az életünknek. Nem árt, ha idejekorán, már gyermekkorban megkedveljük, vagy legalábbis szerencsés, ha a sport szeretetét elültetjük gyermekeink fejében. Akkor is, ha gyermekünk már rendszeresen sportol, sajnos előfordulhatnak hullámvölgyek a teljesítményében, lelkesedésében. Hiába a gyakori edzés, ha esetleg a csoportban nem jut rá annyi idő, vagy nincs alkalom az egyéni gyakorlásra. Vagy egész egyszerűen vannak olyan hiányterületei – akár gyengébb dobótechnika, kivitelezés vagy izomzat – amelyeket érdemes otthon, egyénileg is fejleszteni. Most ehhez adunk néhány hasznos tanácsot!

Hiányosságok felismerése, fejlesztése

Természetesen első lépésként konzultáljunk gyermekünk edzőjével, hogyan, miként látja a fejlődését, teljesítményét. Vannak-e általa javasolt specifikus gyakorlatok? Valóban szükséges-e az otthoni gyakorlás, vagy csak egy időszakos fáradtságról, fásultságról van szó?

Fontos, hogy semmit ne erőltessünk! Ha nem muszáj, nem kell nyomasztani az így is nagy nyomásnak kitett gyermeket még otthon is. Viszont valóban sokszor előfordul, hogy gyermekünk nem úgy fejlődik a választott sportban, ahogyan azt szeretné. Ebben az esetben szülőként is tehetünk azért, hogy sikeresebb, hatékonyabb legyen az edzések, meccsek során, és ne veszítse el a lelkesedését. Persze kérdés, hogyan tudjuk rávenni az otthoni gyakorlásra az iskola és a gyakori edzések mellett? A jelszó mindenképpen a játékosság, azaz új eszközök, vagy sporttal egybekötött játékok bevezetése a mindennapokba.

Pár hasznos tipp és eszköz

Minden sporthoz jól jön például a talpizmok erősítése, átmasszírozása. Erre kiválóan alkalmas egy teniszlabda, de ha még professzionálisabban és valóban komplex módon szeretnénk ezt megtenni, akkor ott a Bosu. Ez a szuper eszköz kiválóan alkalmas a stabilitás, az egyensúly, a koordinációs érzékek fejlesztésére, de izomerősítő, kombinált gyakorlatokhoz is remekül használható. Szórakoztató, és több szinten is fejleszti testünket, állóképességünket az ugrókötelezés, vagy akár a hullahopp karika, amellyel zenére gyakorolhatunk. A különféle marokerősítők ideálisak a vérkeringés serkentésére, a kézizmok erősítésére, valamint az ujjak és a kéz mozgékonyságának fejlesztésére. Ez jól jöhet a labdás sportoknál, vagy akár falmászásnál is.

Gyakorolhatunk egy-egy specifikus mozdulatsort, például helyes dobás technikát. De akár a dobás erejét is fejleszthetjük egy kis otthoni gyakorlással. Természetesen mindehhez az állóképesség és az erőnlét is fontos, amely hatékonyan és szintén játékosan fejleszthető biciklizéssel, görkorcsolyázással, vagy csak egy jó kis fogócskával. A táplálkozás szintén nem elhanyagolható szempont a sikeres sporteredményekhez. Jó, ha ezt is már korán megtanulják gyermekeink és nemcsak a hamburger és a sültkrumpli jár a fejükben. Ami persze nagyon finom, de lehetőleg igyekezzünk változatos fehérje és vitamindús étrendet biztosítani nekik, pláne, ha gyakran sportolnak. A sok zöldség, gyümölcs, hal és fehérhús mind-mind hozzájárul az izmok és a szervezet karbantartásához.

Gyakorlás, szorgalom

Bizonyított, hogy a rendszeresen sportoló gyerekek sokkal jobb kognitív képességekkel bírnak, fogékonyabbak az újra, könnyebben tanulnak. A rendszeres sport akár egyéni, akár csapatsportról van szó, sokkal könnyebbé teszi a különböző élethelyzetekkel, a stresszel való megküzdést.

Sokan úgy látják, hogy a rendszeres edzések hasonlítanak az iskolapadban üléshez. Amit ott tanulnak a gyerekek az „csak” a leadott lecke. A leadott lecke (azaz jelen esetben az edzés), akkor alakul igazán tudássá, ha azt utána önszorgalomból gyakorolják a sportolók. Minél több helyesen kivitelezett ismétlést csinálnak meg belőle, annál stabilabban sajátítják el az adott mozgássorozatot. Ezt az ideg-izom ingerület áttevődés fejlesztésével érik el. Hatalmas fejlődésbeli különbség van azok között, akik a szabadidejükben gyakorolják az adott sportág bizonyos elemeit, mint akik ezt nem teszik meg. Ez egy egyszerű képlet, minél több a befektetett idő, annál nagyobb a siker valószínűsége. Mi történik akkor, ha nem tud, vagy nem akar fizikálisan gyakorolni? Már több tanulmány is kimutatta, hogy az ideg-izom ingerület áttevődés úgy is fejleszthető, ha gondolatban hajtjuk végre a mozgássorozatot. Így nem ördögtől való az sem, ha meditációval, különféle vizualizációs technikákkal vezetjük rá gyermekünket egy-egy helyes mozdulatsorra, vagy csak simán arra, hogy sikeresebb legyen az adott sportágban. Hiszen tudjuk, hogy minden fejben dől el!

Cikkek

Összehasonlítás
Összehasonlítás
Össz. eltávolítása

Térképes keresés